Monday 23 January 2017

Kek Cermin Ibu Tiri Salju Putih

Maaf yer, tak der idea nak menulis. Jadi merapulah kito sekueknyo!! Agak frust sedikit kebelakangan ni  sebab tak dapat nak mengasah bakat membakar kek & pastri serta masak memasak sejak berkampung di Mersing ni.  Sebabnya, nak mendapatkan bahan bahan dan rempah ratusnya agak hazab.  Kadang kadang terpkasa tawaf wida’ beberapa kali seluruh Bandar Mersing demi mendapatkan sesuatu bahan.  Tu pun kadang kadang balik dengan tangan kosong jugak.

Teringat masa pergi Seminar Johor Berkemajuan yang di kendalikan oleh ahli panel yang rata-ratanya banyak indirectly ‘slam’ penduduk Mersing ni dengan label, ‘lemak’, makan nak ‘bersuap’, tak pandai ‘think out of the box’ and what not.  Bila belia Mersing ni ajukan soalan yang walaupun kita tau, agak tak berilmiah dan juga terlalu ke budak budakan, kita tak boleh straight away selar mereka dengan buat perbandingan dengan orang terdahulu  yang dah berjaya sekarang.  We can learn and inspire, melalui their success story.  But never compare! Berapa ramai hadirin yang hadir masa tu yang pernah keluar dari Malaysia, kalau tak bekerjapun, sekadar melancong.  Hanya segelintir, and yet, korang buat contoh tentang Negara-negara luar.  These people tak pernah pergi, and of course these people tak kan tau, not at least half the truth!

In one of the Q&A session, one of the panel siap cakap, If your District Officer boleh siapkan muzium in 7 weeks (tak berapa ingat the figure), I can finish Kilang Bateri in 5!  And the audience applauded kekaguman.  Tapi did they know what sort of Kilang bateri tu? And what is Museum?  Kalau compare the period, of course la ko menang .. tapi conceptualnya dan juga target audiencenya?  And I felt kesian, the makcik makcik and pakcik2 yang mengangguk2 dalam keterujaan mengagumi kehebatan kau – sedangkan, it is actually nothing!

You are talking about seizing the opportunity, of tourists that came flocking  here in Mersing, show our products, earn from them – jangan malas! And yet, pernah ke ko stroll along the beach and talk to them? I did! And what did I gather? Most of them pun backpackers, yang datang ke sini, kalau boleh nak tidur hotel budget yang harga RM20.  If they can’t get the price, they are willing to spend the night at the jetty or even bus station. Bukak mata!

Then you were talking about Information Technology, where according to your brilliant mind, every bits and pieces of information is at the tip of the finger.  Make full use of it.  Tapi ko tau ke, berapa KM radius sahaja yang ada Unifi kat sini? Almost none.  Yang ada banyak pun cuma 1mbps.  By the time ko tunggu the information keluar, orang lain dah bertebaran sampai tengah laut.  Pulaknya, penduduk yang rata2nya berniaga dan cuba hidup kat Mersing ni adalah people of the 70’s and 80’s.  Berapa banyak lah tahunya? Just because you have all the luxury kat tempat ko, ko fikir orang lain pun sama.

Pernah ke korang menetap di sini, amik masa dan faham dengan sosio-budaya dan cara hidup orang sini? Faham dengan sifat mukabumi dan topografinya?  Pernah cuba menyelami dasar perhubungan dan jalinan komunikasinya?  Jika tidak, jangan datang mendabik dada membawa idea canggih dan berharap orang orang di sini realisasikan. Ini tidak adil … paling tidak, berusaha cuba menyampaikan idea dan mesej yang baik tersebut dengan lebih halus, jangan sentuh sentimen penduduk di sini.  Jangan menganggap kemunduran atau ketidak berhasilan penduduk di sini kerana kemalasan dan tiada keberusahaan mereka.  Spend their lives for years doesn’t make most of them an expert, how can you think by spending a few hours make you one?

Adoiii… tersedar pulak yang ni blog masakan! Gara-gara kecewa sebab barang tak der kan?  Sebenarnya berjanji dengan rakan Empower ECER Puan Norfizah kita nak upload recipe Mirror glaze ni.  Hari tu sepatutnya buatkan untuk Cik Anum Rajk untuk sambutan ulang tahun ibunya, namun malang bila kedai kek bagi papan kek yang salah, dan saya tak boleh fitkan dalam kotak.  Maka ada tersopak sikit, jadi tak sampai hati nak jual, maka .. jadi habuan untuk rakan rakan.  Yang kebiru2an sikit tu untuk kakak air merah.  Apapun terima kasih pada penyokong MyKuihStory dan sorry sangat2 untuk Cik Anum yer.

        

Untuk mirror glaze ni, keknya korang boleh ikut suka nak kek apa, tapi yang aku gunakan ni adalah chocolate mudcake yang resepinya korang boleh rujuk di sini : Kek Lumpur Coklat di Tahun Baru

Sebelum menyalutkan mirror glaze ni, kek yang korang buat mestilah disapu dengan ganache atau cream kegemaran masing masing. Sila pastikan cake disejuk bekukan lebih kurang 12 jam sebelum di gunakan.

Bahan-bahan untuk mirror glaze:
15 gm serbuk gelatin dan kembangkan di dalam 60ml air
200 gm gula
130 gm susu pekat manis
100 ml air
100 gm glucose syrup atau light corn syrup
200 gm White Chocolate/Chips
Pewarna

Cara-cara:

1.  Campurkan serbuk gelatin bersama air dan biarkan seketika sehingga ia mengembang
2. Campurkan gula, susu pekat manis, glucose syrup dan air kedalam periuk dan panaskan menggunakan api sederhana kecil sehingga merenih dan semua bahan larut
3. Setelah campuran gula dan susu mendidih tutup api dan campurkan gelatin yang telah kembang lalu dikacau sehingga sebati.
4. Tuangkan campuran gelatin terssebut kedalam mangkuk berisi white chocolate, biarkan seketika dan gaul sehingga semuanya coklat mencair dan sekata.  Kalau  ada immersion blender, boleh kisarkan, supaya tidak ada cebisan coklat yang tidak larut, atau boleh ditapis untuk memastikan semua coklat telah cair dan juga untuk mengeluarkan gelembung gelembung udara.
5. Setelah sebatian sejuk (lebih kurang 34 darjah celcius, tuangkan ke atas kek, dan tunggu sehingga glaze mengeras.  Sisipkan lebihan glaze di tepi kek dan boleh lah di alihkan ke atas papan kek dan hias mengikut kreativiti.


Yer, kreativiti kat Mersing ni pun terhad.. hahaha, sebab nak cari fresh fruit pun tak dapat.  Buah geduakkk banyakler!!


Nota dan tips
  • Untuk hasil yang lebih baik, buat glaze dan kek sehari sebelum digunakan.  Glaze yang di sejuk bekukan, di cairkan semula menggunakan kaedah double boiler atau kalau ada microwave oven, boleh di cairkan menggunakan microwave dalam beberapa saat, kemudian tunggu sehingga sebatian berada pada suhu bilik, barulah di tuangkan ke atas kek.
  • Letakkan kek di atas mangkuk yang lebih kecil, dibawahnya di alas dengan cling wrap atau plastik yang di alas di atas dulang untuk menampung lebihan glaze (untuk mengelakkan meja daripada comot dan banyak kerja pembersihan yang perlu dilakukan kelak)
  • Lebihan glaze boleh disimpan semula dalam peti sejuk beku, kemudian boleh digunakan semula.
  • Dari pengalaman saya (tak pasti tepat atau tidak), kalau gunakan white chocolate couveture, hasilnya lebih baik (tapi yaa ampuuuun, kat Mersing ni tak dok) 
  • Kalau ada pure glucose lebih baik sebab kandungan airnya adalah sedikit
  • Saya lebih suka menggunakan gelatin sheet (3 keping & 12gm)
  • Boleh menggunakan heavy cream untuk mendapatkan rasa yang lebih enak dan glaze yang lebih cantik (kalau ada yang berminat, resepinya saya share kemudian, resepi di atas dikhaskan untuk peminta resepi yang di Mersing ni tak der jual heavy cream… huhu)
  • Mirror glaze ni works wonderfully dengan mousse cake dan juga cheesecake
Tu je beberapa gambar aku amik masa process pembuatan kerana kemalasan tengah melanda. Lagi pun musim musim hujan ni lebih sedap bawah blanket daydreaming dekat Denari, Alaska.  Yer, target nak pergi ujung taun depan!

1 comment:

  1. Itulah bezanya local M'sia dgn pelancung
    Mereka nak menikmati apa yg kita ada walau sekadar jetty
    Kita ni yg tak seberapa buang duit duduk hotel 5star just utk tidur aje pun

    Apa pun kek itu menggoda mata dan selera kakak:)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...